térkép 1012 Budapest I. Várfok u. 15. térkép 06-1 / 213-9780 levél Időpont egyeztetés levél Levél

Ultrahang vizsgálatok

Általános ismertető
Hasi és kismedencei ultrahang
Emlő ultrahang
Magzati-szülészeti 3-4-5D ultrahang
Újszülött, csecsemő és gyermek ultrahang
Hüvelyi ultrahang
Nyaki Doppler - nyaki erek vizsgálata
Transcranialis Doppler (TCD) vizsgálat
Nyaki lágyrész ultrahang
Felső és alsó végtagi artériák és vénák vizsgálata
Férfi nemiszervek ultrahang vizsgálata

Kihelyezett ultrahang szűrővizsgálatok

Általános ismertető
Az ultrahangról általában elmondható, hogy a szervezet számára nem káros, a beteg számára nem fájdalmas, megterhelést nem jelent. Bármikor ismételhető. A rendelőben használt Samsung WS80A Elite 5D és a Samsung Medison MySono U6 gépek a kiváló felbontás miatt lehetővé teszik a lehető legpontosabb diagnózist. A 4D-5D technika plusz lehetőséget nyújt a vizsgáló számára a diagnózis kialakításában. A vizsgálatok digitálisan tárolhatók így az utólagos feldolgozás és a pontos összehasonlítás is lehetséges.


Hasi és kismedencei ultrahang
Bármilyen panasz esetén, vagy akár szűrő jelleggel panaszmentesen érdemes a kivizsgálást áttekintő hasi és kismedencei ultrahanggal kezdeni.
A következő szerveket tudjuk vizsgálni: máj, epeutak, epehólyag, hasnyálmirigy, lép, vesék, mellékvesék, húgyhólyag, méh és petefészek, prosztata. A gyomor és a bélrendszer csak korlátozottan vizsgálható ultrahanggal. A vizsgálat során a leírt szervek gyulladását, kövességét, jó- és rosszindulatú elváltozásait tudjuk diagnosztizálni.

A vizsgálat előkészítést igényel ahhoz, hogy teljes értékű legyen. Éhgyomorral és teli húgyhólyaggal kell érkeznie! Tehát a vizsgálat előtt 6 órával már nem szabad enni, inni pedig csak szénsavmentes vizet lehet, annyit, hogy a húgyhólyag megteljen. (Kávét sem szabad fogyasztani!)  
A vizsgálat végén a beteg azonnal leletet kap, mely véleményt és további javaslatot is tartalmaz.


Emlő ultrahang
Az emlő ultrahang két részből áll: az orvos által végzett tapintásból és az ultrahang vizsgálatból. Az ultrahang tartalmazza a hónaljárok és az emlő vizsgálatát. Láthatók az esetleges daganatok, ciszták, jóindulatú csomók, gyulladásos folyamatok. Operált emlőnél a kontroll vizsgálatokhoz is hozzá tartozik. 35 évnél fiatalabb nők esetében első vizsgálatként mindenféleképpen  ultrahang javasolt, 40 felett ill. kétes esetben azonban feltétlen érdemes mammográfiával kombinálni. Ez a vizsgálat jó kiegészítése lehet a mammográfiának is.
A vizsgálat különösebb előkészítést nem igényel, amennyiben lehetséges, a ciklus első felében végezzük. A beteg a vizsgálat végén leletet kap, mely véleményt és további javaslatot is tartalmaz.

Magzati-szülészeti 4D-5D ultrahang
A magzati vizsgálat során meghatározzuk a baba fejlettségét mutató adatokat, súlyát, illetve részletesen átnézzük az egyes szerveket, valamint a méhet, méhlepényt. A vizsgálat alatt nyomtatott képeket, illetve DVD vagy videofelvételt készítünk. Az ultrahangkészülék memóriájában eltárolt képekről CD-n, DVD-n vagy pendrive-on másolatot is lehet készíteni a vizsgálat végén, igény szerint. A 4D-5D-s képen térben és mozgásban is látható a baba, s így jobban megítélhető a fejlődése, az esetleges rendellenességek, látszik a méhen belüli viselkedése, pl.: ásítás, nyelés, cumizás, mimika, szemnyitás.

Újszülött, csecsemő és gyermek ultrahang

Újszülöttek vizsgálata: újszülöttek koponya, has és csípő szűrése.
Hasi-és kismedencei vizsgálat: a csecsemő számára nem jár különösebb terheléssel. A diagnosztikai eljárások közül az első választandó vizsgálati módszer akár hirtelen fellépő, akár hosszabb ideje fennálló hasi, húgyúti panaszok esetén. Az első szűrővizsgálatot még a születés után a kórházban szokás végezni, de ha nem történik meg, javasolt a 6. hét körül megtenni.
Fiúk nemi szerveinek vizsgálata: ismeretlen eredetű fájdalom, herecsavarodás, gyulladás, fejlődési rendellenesség, sérv, rejtett heréjűség, folyadékgyülem, daganat kimutatására. A here és mellékhere szerkezeti eltérései, valamint a szervek vérkeringése is ábrázolható.


Hüvelyi ultrahang
A hüvelyen keresztül végzett ultrahang a nagyfelbontású vizsgálófejnek köszönhetően részletgazdagabb információt ad a kismedencei szervekről, mint a hason keresztül végzett vizsgálat. Részletesen ábrázolható a méh, a petefészkek, a petevezetők. A 3D technika segítségével térben precízen ábrázolható a méhnyálkahártya, a kismedencei szervek, azok erezettsége, az esetleges kóros elváltozások. A 12-13. hétig a terhességi vizsgálatok is hüvelyen keresztül történnek, melyek az embrió állapotáról nyújtanak pontos, térbeli információt. 


Nyaki Doppler - nyaki erek vizsgálata
A nyaki erek 3D ultrahang vizsgálata az utóbbi időkben szűrővizsgálattá vált a magas vérnyomással, szív- és keringési problémákkal kezelt betegek számára. Negyven év felett elvégzése mindenki számára ajánlott. A nagyfelbontású vizsgálófej segítségével a nyakon futó és a központi idegrendszert ellátó nagyerek részletgazdag vizsgálata lehetséges, így az érelmeszesedés már a legkorábbi stádiumban diagnosztizálható. Koszorúér betegség gyanúja esetén, szívkatéterezés előtt mindenképpen szükséges a nyaki Doppler vizsgálatot elvégzni.

Transcranialis Doppler (TCD) vizsgálat
A 3D Transcraniális Doppler vizsgálat és a nyaki erek ultrahang vizsgálata segítségével teljes képet kapunk az agyi vérellátásról, annak esetleges zavarairól. A koponyán belül található artériák és vénák fájdalommentes vizsgálata a koponya természetes csontablakain (szemüreg, halántékcsont és a koponyaalapi öreglyuk) keresztül végezzük. A vizsgálat alkalmas az egyes érfejlődési anomáliák, szűkületek, kóros tágulatok felismerésére. Terheléses formában meghatározhatjuk vele az agyi érrendszer funkcionális kapacitását és nyomon követhetjük ennek esetleges beszűkülését. Mindez az agyat ellátó erek invazív, vagy műtéti kezelésének szükségességét igazolhatja.

Nyaki lágyrész ultrahang
A vizsgálat tartalmazza a pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, nyálmirigyek, nyaki nyirokcsomók vizsgálatát.

Felső és alsó végtagi artériák és vénák vizsgálata
A végtagi erek betegségeiben a Doppler ultrahang vizsgálat elsődleges és kiemelkedő szerepet játszik. A verőerek és a visszerek is jól ábrázolhatók ezzel a módszerrel. Az új és régi mélyvénás trombózisok, valamint a kezdődő visszerek is precízen diagnosztizálhatók.

Férfi nemiszervek ultrahang vizsgálata
Prosztataultrahang: A hasi vagy a kismedencei ultrahang vizsgálat tartalmazza. Heveny és idült gyulladás, megnagyobbodás, daganatgyanú esetén javasolt. A prosztata hason keresztül, telt hólyag mellett is megtekinthető. Ebben az esetben a prosztata alakjáról, nagyságáról juthatunk információhoz. A vizsgálatra telt hólyaggal kell jönni, mert csak így láthatók jól a kismedencei szervek hason keresztül.
Herezacskó vizsgálat: fejlődési rendellenesség, gyulladás, herecsavarodás, daganat kimutatására alkalmas. A here és mellékhere, valamint az ondóvezeték szerkezeti eltérései, valamint a  szervek vérkeringése is ábrázolható.

 

Vissza a lap tetejére  Vissza a kezdő laphoz

ujvizsg
Dr. Baranyai Árpád érsebész, sebész, radiológus szakorvos megkezdte rendelését
Agyi erek vizsgálata (TCD) 5D ultrahang készülékkel
Folliculus mérések 5D ultrahang készülékkel
Újszülöttek ultrahang vizsgálata (has, csípő, koponya) - Dr. Donkó Éva radiológus szakorvos
Magzati genetikai ultrahang 5D készülékkel

mobiluh
Kihelyezett ultrahang szűrővizsgálatok 4D készülékkel